torsdag 30. september 2010

KORT og GODT

Etter flere år med store detaljrike brettspill, har jeg i løpet av det siste året oppdaget hvor mange gode og interessante kortspill som finnes. Noen av dem vi har spilt i BrettVett det siste året er:


6 Nimmt:
Et enkelt og festlig kortspill. En har en kortstokk på 104 kort med verdier fra 1 til 104. Alle disse kortene har oksehoder, noen har kun 1 oksehode, andre har opp til 7. En skal legge ut kortene på 4 rader og må forholde seg til tallrekkene som er der. Hvis en må legge ned det 6. kortet på en rad må en trekke inn hele raden. Disse kortene en trekker inn legges ned ved siden av spilleren og brukes ikke før ved slutten av omgangen (dvs. når alle har lagt ut kortene sine). Hver spiller teller da antallet oksehoder fra de kortene han ble nødt til å trekke inn. En får 1 poeng pr oksehode. Når første spiller når opp til 66 poeng er spillet over. Den spilleren som da sitter med færrest poeng er vinneren.


11 Nimmt:
Dette er veldig likt 6 Nimmt i utførelsen, men har forskjellig regelsett, i tillegg til noen ekstra kort. Her skal en i begynnelsen kun legge kort på 1 bunke - inntil noen må trekke inn. En må trekke inn hele bunken hvis det er mer en 10 i differanse mellom kortet en har og det som ligger øverst i bunken. De kortene en trekker inn legges ikke på bordet som i 6 Nimmt - men skal opp i hånden sammen med de andre kortene spilleren har. Hver gang en trekker inn mer enn 3 kort får en et Oksekort, dette gjør at en kan legge flere kort samtidig. Og siden det kommer 2 nye bunker hver gang noen må trekke, så blir det mange muligheter for å få lagt ut kortene sine et stykke uti spillet. Den som får lagt ut alle kortene først vinner omgangen. De andre må telle oksehodene på de kortene en sitter igjen med på hånden.


Konklusjon: Dette er morsomt og fascinerende, spillene har et bittelite snev av taktikk og er en ypperlig oppvarmer til en spillkveld med kompisene. Eller... som appetittvekker for de stakkarne som ennå ikke er blitt hekta på brettspill.DaHarald

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar